Bavianen
Blog,  Reizen

Gevaar uit onverwachte hoek…

Een grappig berichtje in de krant van vandaag: Canadezen beroofd door een bende balhorige bobbejane. Het tweetal, Alexandre en Emillie, bevond zich bij Miller’s Point, zo’n vier kilometer ten zuiden van Simonstad, onder Kaapstad. Hoe de apen het voor elkaar kregen stond er niet bij, maar de bavianen snaaiden alles wat eetbaar was uit de auto.

Erg agressief

In mijn appartementje in Bellville vond ik tussen een stapel toeristische brochures zelfs een folder die waarschuwt voor bavianen. De kreet op de voorkant liegt er niet om: A fed baboon is a dead baboon!. Het vele voeren van de bavianen, met name door toeristen, is een groot probleem. “Daardoor leren ze mensen te associeren met eten”, stelt het foldertje. “Het leidt ertoe dat ze dwingend worden, naar eten gaan graaien, in auto’s springen en soms mensen verwonden.”

“De apen gaan zich vaker langs wegen ophouden, omdat ze verwachten daar makkelijk aan eten te komen. Dat zou leiden tot aanrijdingen met apen. Verder zijn het de mannetjes die erg agressief kunnen worden en “in sommige gevallen doodgeschoten moeten worden”.

Bijna een aanrijding

En inderdaad: vorige week vrijdag reed ik bijna een baviaan aan op de snelweg (N1) tussen Paarl en Worcester. Ik kwam uit de Hugenoten-tunnel, die dwarsdoor de bergen gaat, toen ik plotseling moest afremmen en uitwijken voor een aap die probeerde de weg over te steken. Gelukkig geldt in de tunnel een maximumsnelheid van 90 km/u en zag ik het beest op tijd. Maar een aanrijding had grote schade veroorzaakt en was – voor mij – levensgevaarlijk geweest. Zeker in mijn kleine autootje, dat sowieso al last heeft van de stevige winden die al weken waaien.

“Een aanrijding had grote schade veroorzaakt en was voor mij levensgevaarlijk geweest, zeker in mijn kleine autootje”

Door het foldertje en door deze ervaring ben ik op mijn hoede voor de bobbejane die je op allerlei plaatsen kunt tegenkomen. De tips zijn simpel: niet voeren, ramen dicht en deuren op slot houden, en als je aangevallen wordt, bied dan geen weerstand. En probeer tassen en jassen niet vast te houden. Want dan kunnen de bobejane gaan bijten.

Een vriendelijk exemplaar

Afgelopen woensdag reed ik voor de tweede keer de Du Toitskloofpas, een bergroute richting Paarl met adembenemende uitzichten. Onderweg heb je diverse uitkijkpunten. En uitgerekend bij het mooiste uitzicht… zat een baviaan. Een mannetje, zag ik overduidelijk, maar een vriendelijk exemplaar. Hij zat wat in een lege frisdrankfles te bijten, liep rond en ging op z’n dooie gemak de passerende auto’s zitten bekijken. Toen hij uitgekeken was, rolde hij zich om en koesterde zich in de zonnewarmte.

“De auto uitgaan, zoals twee jongens deden die onder hun motorkap wilden kijken, daaraan waagde ik mij niet”

Ik had de moed om mijn raam voor de helft open te doen, zodat ik het beest kon filmen en fotograferen.  Maar mijn deur bleef op slot en de auto uitgaan, zoals twee jongens deden die onder hun motorkap wilden kijken, daaraan waagde ik mij niet. Geen nare ervaring dus, in tegenstelling tot Alexandre en Emillie uit Canada. Waarschijnlijk hadden zij geen foldertje in hun hotelkamer of appartement liggen. Of ze dachten dat het wel zou meevallen. Niet dus.

Waakzaamheid is geboden

Ik kan een grijns niet onderdrukken bij de gedachte hoe je dan je verzekeraar belt, om de schade te melden. Met schaamrood op je kaken. “We’ve been molested by baboons.”

Het bericht past wel in mijn beleving van Zuid-Afrika tot dusverre. Je weet nooit wat je krijgt. Vraag dat Alexandre en Emillie maar. Ik geloof nooit dat ze hier op voorbereid waren. Waakzaamheid is dus geboden in het Zuid-Afrika van 2012… zélfs als het om apen gaat!